Bosman Wijnkopers

Pratello: dromen aan het Gardameer

Pratello is misschien wel het mooiste en meest vooruitstrevende wijnhuis uit het Gardameergebied als het gaat om duurzaamheid. “Twintig jaar geleden lachten lokale wijnboeren ons uit. Biologisch? Niemand gaf erom.”

Chardonnay 11

DATUM

29 maart 2023

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

Brian Mul en PR

Bosman Wijnkopers

Pratello: dromen aan het Gardameer

Pratello is misschien wel het mooiste en meest vooruitstrevende wijnhuis uit het Gardameergebied als het gaat om duurzaamheid. “Twintig jaar geleden lachten lokale wijnboeren ons uit. Biologisch? Niemand gaf erom.”

Langs velden vol klaprozen rijden we slingerend door de wijngaarden aan de zuidwestkant van het Gardameer. Frederico heeft ons opgehaald bij het vliegveld van Verona, nog geen twintig minuten van Pratello, het wijnhuis waar we de komende dagen verblijven. “De manier waarop de familie Bertola met biodiversiteit omgaat, is bijzonder,” vertelde de Haagse wijnkenner Nico McGough ons voor vertrek over Pratello.

Well of Wine

Zijn bedrijf Well of Wine is de enige in Nederland die deze Nood-Italiaanse wijnen importeert. De flessen zelf zijn voor particulieren te koop in zijn winkel Bosman Wijnkopers aan de Frederik Hendriklaan. “Ik kan er uren over praten”, gaat hij verder. “Maar ga het eens met eigen ogen zien. En proeven natuurlijk. Veel proeven.”

Pratello bosman

Wijnhuis Pratello.

Vanachter het autoraam zien we de aluminium wijntanks bij de voormalige boerderij uit 1870 staan. Met dat proeven komt het wel goed. Nadat we door een poort het met kasseien bedekte pleintje op rijden, kondigt Frederico aan dat we zijn gearriveerd. Hij parkeert naast een fotogenieke rode ‘Beetle’. Fotograaf en autoliefhebber Brian bekijkt deze VW Kever vol bewondering. “Van mijn vriendin Naike,” glundert Frederico.

Pratello Naike Bosman

De familie Bertola. Van links naar rechts: Natan, Cristina, Vincenzo, Naike en Federico.

Naike Bertola is net als hij pas 24 jaar oud, maar is nu al het gezicht van Pratello. Dochter van wijnmaker Vincenzo en chef-kok Cristina, kleindochter van eveneens wijnmaker Dante en Caterina. Naar die laatste is de knisperend lekkere mousserende wijn Donna Caterina vernoemd, zo merken we later tijdens een van onze vele proeverijen.

Mille 1

Ook broer Natan, die ons later naar het kustplaatsje Sirmione rijdt, is geboren met het wijngen. Hij regelt alles op de velden. Alle leden van de familie wonen op dit terrein. “Buongiorno ragazzi,” verwelkomt Naike ons even later. “Jullie zullen wel trek hebben. Ontbijt? Of eerst de kamer zien?”

Pratello hotel

De meeste kamers zijn vernoemd naar een druivenras, zoals chardonnay of merlot. Maar die van ons heet Mille 1.

We kiezen voor dat laatste. De meeste kamers zijn vernoemd naar een druivenras, zoals chardonnay of merlot. Maar die van ons heet Mille 1, de naam van het nabijgelegen kasteel uit 1001 na Chr. (zie tips), en tevens een van de rode wijnen die Pratello produceert. Lekker bij pasta met kalfsragout of bolognese, vertelt Naike. Een levendige, stoere wijn vol rode bessen. Misschien dat daarom niet het kasteel het etiket siert, maar haar rode Beetle.


In de verte het natuurzwembad waar, als het meezit, dit jaar nog een spacentrum bij komt

Na drie trappen bereiken we de bovenste kamer met een oppervlakte van 120 vierkante meter (!). Wat een ruimte. We werpen een blik in de twee slaapkamers met tweepersoonsbedden. Er is ook nog een woongedeelte met een bank, een tafel en stoelen, een keuken en een riante badkamer met douche en bad.

Natuurzwembad

“Heb je dit uitzicht al gezien?,” vraagt Brian die voor het raam staat. Het panorama is fantastisch: overal heuvels met cipressen. In de verte het natuurzwembad waar, als het meezit, dit jaar nog een spacentrum bij komt.

Het natuurzwembad.

Na het uitgebreide ontbijt tuffen we met Naike in de Beetle de heuvels op naar de wijngaard genaamd Brusadili. “Madonna santa,” klinkt het. Leuk zo’n oldtimer, maar geen stuurbekrachtiging. “Ah, ze staan er,” zegt Naike tevreden als we zijn uitgestapt.

koeien Pratello

Het speeksel van onze koeien dat op de aarde valt, is goed voor de biodiversiteit van het land.

Ze wijst naar de bruine koeien die beneden grazen. “Weet je waar we achter zijn gekomen? Dat het speeksel van onze koeien dat op de aarde valt, goed is voor de biodiversiteit van het land. Kijk maar.” Ze staat stil bij twee rijen met wijnstokken. Bij de ene rij groeien lange bloemen, de andere rij is een stuk minder uitbundig. “We experimenteren. Daar waar veel bloemen groeien, zijn de koeien langs geweest, bij de andere niet. Die bloemen zijn belangrijk.”


‘No water, ragazzi. It’s a big problem’

Terwijl ze een paars bloemetje plukt: “Dit is de Phacelia ofwel bijenbrood. Hij trekt bijen en hommels aan en heeft lange wortels die de aarde goed losmaken en de kwaliteit verbeteren.” En zo staan er meer florale weldoeners, die er ook voor zorgen dat de aarde beter gedraineerd blijft. “No water, ragazzi. It’s a big problem. Ook hier in het noorden van Italië. Iedere wijnboer die nieuwe druiven plant, legt meteen een irrigatiesysteem aan.”

‘Pratello Idea’

Niet alleen helpt de natuur de familie Bertola een handje, zelf besloten ze als eerste wijnhuis in het gebied een biologische weg in te slaan. Hun filosofie, ‘Pratello Idea’ genaamd, staat onder meer voor het verminderen van het kopergebruik in de wijngaard, synergie tussen dieren en planten en het verlagen van de gebruikte hoeveelheden sulfiet.

Pratello Gardameer wijnhuis biodynamisch

‘Pratello Idea’ staat onder meer voor het verminderen van het kopergebruik in de wijngaard, synergie tussen dieren en planten en het verlagen van de gebruikte hoeveelheden sulfiet.

En dat was zo’n twintig jaar geleden voor sommigen wat al te vooruitstrevend. “De wijnboeren hier lachten ons uit. Biologisch? Goed voor de natuur? Niemand gaf erom. Als je hun velden op liep, was de grond onder de trossen verbrand. Verbrand!” Daarna streng: “Onthoud: planten halen hun voeding uit die aarde. Ga je die behandelen met chemische stoffen, dan zitten die ook in je eten en drinken.” Ze gooit haar hand in de lucht. “Ja, nu is het anders. Mensen leven bewuster. Ze willen weten wat er in hun voeding zit. Daarom winnen biologische wijnen steeds meer aan populariteit.”

Picknick

Wanneer we klaar zijn met de wijnlessen rijdt Naike opnieuw een veld in. Voorbij een middeleeuwse kerk met uitzicht over het meer ligt een kleed bedekt met tientallen kussens en vazen waar bloemen in staan. Wat is dit? Iets dichterbij zien we dat op de wijnkisten allerlei lekkers is uitgestald: belegde broodjes, carpaccio, burrata, geroosterde groenten, bruschetta met olijventapenade.

Picknick in de wijnvelden van Pratello.

“We gaan picknicken,” grinnikt Naike. “Wat kan ik voor je inschenken? Rosé? Een bubbel?” Die picknick met alles erop en eraan is gewoon te boeken als je hier eens in de buurt bent. “Vanavond doen we het iets rustiger aan,” vindt Naike. “Jullie kunnen kiezen: sauna en stoombad of een hottub op het dak? En daarna gaat mijn moeder wat voor jullie koken, oké? Oh, en morgen gaan jullie zelf aan de slag. Pasta maken!”

Malfatti

Moeder Cristina staat de volgende ochtend al klaar in haar keuken. “Allora, vandaag maken we een soort gnocchi genaamd malfatti,” zegt de vrolijke kokkin, terwijl ze ons een kookschort aanreikt. Nadat we de ingrediënten kneden tot een deegbal, gaat het meteen de koeling in. Of we ook nog de tagliatelle met bietensap willen maken. Tuurlijk, gaat een stuk sneller met die speciale pastamachine. Cristina werpt een blik in de koeling. “Va bene,” zegt ze terwijl ze het deeg eruit haalt en op een snijplank legt. “We halen er een plak vanaf, die rol je met je handen tot een dikke sliert en dan snijd je er kleine delen vanaf. Het hoeft niet allemaal hetzelfde te lijken, hè, ze heten niet voor niets malfatti ofwel slecht gemaakte pasta.”

malfatti pasta workshop fratello

‘Allora, vandaag maken we een soort gnocchi genaamd malfatti’

Een halfuur later staan onze eigen creaties bij het haardvuur op tafel. Naike heeft al een fles gepakt. “Ragazzi, dit is Lugana Il Rivale 90+10. Negentig procent trebbiano en tien procent lokale druivensoorten afkomstig uit deze streek Lugana.” We hadden al gelezen over deze elegante wijn met een smaak van perzik en appel. Maar misschien kunnen we hier beter wijngoeroe Harold Hamersma citeren die een 9+ noteerde voor Lugana Il Rivale 90+10: ‘een feest om naar uit te kijken. Sap, fijn droog, mineraliteit, witlofbittertjes en een koele frisheid zonder al te nadrukkelijke citrussmaakmakers.’


‘Could we have the same you have?’

‘Lieti Conversari’

Ja, en als Cristina op verzoek van Naike ’s avonds een enorme pan frutta di mare heeft geprepareerd, schuift de hele familie aan. De kookkunsten blijven niet onopgemerkt in het restaurant. Naast ons zit een familie uit Monaco. “Could we have the same you have?”, vraagt een van de vrouwen. “Sorry,” zegt Naike. “This is not on the menu.” De geroosterde broden dopen we in de visbouillon. “Wat drinken we erbij?,” vraagt Vincenzo aan zijn dochter. Dit keer heeft de jonge wijnkenner gekozen voor ‘Lieti Conversari’ (letterlijk: vrolijk gesprek). “Ideaal voor visgerechten. Met een mineraaltje.”


‘Jongens, probeer ook nog even onze limoncello en deze gin’

Bij het dessert tiramisu heeft Vincenzo iets anders leuks voor ons in petto: hun nieuwe vermout rosé met een schijfje gekonfijte sinaasappel. Hadden we nooit zo bedacht, maar hij smaakt fantastisch bij het toetje. Vincenzo, die blij is met zijn enthousiaste gasten, pakt daarna volledig uit. “Jongens, probeer ook nog even onze limoncello en deze gin. Weet je dat die 24 maanden gerijpt is in durmast eiken barriques? Nee, wisten we niet. Maar hij komt wel binnen. Een alcoholpercentage van 40%!

Naike in actie.

Dat je hier volledig in de watten wordt gelegd, is ons na deze trip wel duidelijk. De liefde en de toewijding van deze familie zijn ongelooflijk. Naike heeft voor alle dagen een programma bedacht: dan weer een olijfolieproeverij of een wandeling in de groentetuin, dan weer een dagje naar Sirmione of Salò (zie tips). Ze is pas 24, maar heeft al zo veel bereikt. Vijf jaar geleden kocht ze met haar broer een wijngaard voor hun nieuwe roséproject: ‘Opera Roses’. “Daarmee zijn we het eerste wijnhuis in Italië dat alleen rosé produceert,” zegt ze trots.

‘Opera Roses’

Daarna: “Er valt nog een heel gebied te winnen. Italianen vinden rosé voor vrouwen. Die drinken met hun ogen, maar je moet met je moet mond proeven!” Een van de vier wijnen die onder ‘Opera Roses’ vallen, heet ‘Rocco’. Een mannennaam. Bewust gekozen? Er verschijnt een glimlach om haar mond. “Als we aan ‘blind tastings’ doen, hoor ik zeggen: ‘Lekker, die lichte, rode wijn.’ Dan haal ik de fles tevoorschijn en dan vallen ze opeens stil.” Dit jaar zal ‘Opera Roses’ ook in Den Haag verkrijgbaar zijn. Maar we gaan nog meer van Pratello horen. En vooral van deze voorvrouw: Naike Bertola.

www.bosmanwijnkopers.nl& www.pratello.com

Tips

Castello di Padenghe

Op loopafstand van wijnhuis Pratello ligt Castello di Padenghe, een twintig meter hoge, vierkante verdedigingstoren uit 1001 na Chr. Het kasteel met uitzicht op het Gardameer was door de jaren heen een toevluchtsoord waar inwoners, verspreid over het platteland en de dorpen, konden schuilen als er gevaar dreigde, zelfs met hun vee. Tegenwoordig wonen er binnen de muren enkele honderden mensen in bescheiden huisjes en maken artiesten – vooral in de zomer – gebruik van het kleine podium in de vesting.

Salò

Salò is een schilderachtig plaatsje aan het Gardameer. ’s Avonds flaneren locals en toeristen in groten getale langs de bijna drie kilometer lange autovrije wandelpromenade. Overdag kun je er ook shoppen. Winkelstraat Via San Carlo ligt pal achter de boulevard. Loop dan ook even langs de Duomo Santa Maria Annunziata, de gotische dom uit 1453, voordat je bij een van de vele bars een ‘aperitivo’ bestelt.

Sirmione

Het populaire Sirmione, gelegen aan de zuidkant van het Gardameer, strekt zich uit over een schiereiland. Op bepaalde punten kun je dus rechts en links het water zien. Sirmione, ook wel bekend om zijn geneeskrachtige bronnen, trekt jaarlijks veel spabezoekers. Bezienswaardig is het prachtige Castello Scaligero. Boven in de toren kijk je uit over de straten en de haven waar rondvaartboten aanleggen. Wij aten een heerlijke visrisotto bij Casa dei Pescatori, een zeer goed visrestaurant aan het water. En natuurlijk schenken ze hier ook wijn van Pratello!

Vijf plekken in en rondom Den Haag waar ze Pratello schenken

1

Restaurant Harpoon

Oude Molstraat 30d

2513 BB Den Haag

www.restaurantharpoon.nl

070 369 74 97

 

2

Restaurant Cru

Badhuisstraat 230

2584 HN Scheveningen

www.restaurantcru.nl

06 261 050 32

 

3

Restaurant Gastronomia Villani

Hellingweg 94c

2583 WH Den Haag

www.villani.nl

070 219 61 96

 

4

Restaurant La Passione

Noordeinde 196

2514 GS Den Haag

www.restaurantlapassione.nl

070 310 79 53

 

5

Hoeve Biesland

Bieslandseweg 1

2645 BM Delfgauw

www.hoevebiesland.nl

06 55 40 34 01

datum 29 maart 2023
tekst Annerieke Simeone beeld Brian Mul en PR

Langs velden vol klaprozen rijden we slingerend door de wijngaarden aan de zuidwestkant van het Gardameer. Frederico heeft ons opgehaald bij het vliegveld van Verona, nog geen twintig minuten van Pratello, het wijnhuis waar we de komende dagen verblijven. “De manier waarop de familie Bertola met biodiversiteit omgaat, is bijzonder,” vertelde de Haagse wijnkenner Nico McGough ons voor vertrek over Pratello.

Well of Wine

Zijn bedrijf Well of Wine is de enige in Nederland die deze Nood-Italiaanse wijnen importeert. De flessen zelf zijn voor particulieren te koop in zijn winkel Bosman Wijnkopers aan de Frederik Hendriklaan. “Ik kan er uren over praten”, gaat hij verder. “Maar ga het eens met eigen ogen zien. En proeven natuurlijk. Veel proeven.”

Pratello bosman

Wijnhuis Pratello.

Vanachter het autoraam zien we de aluminium wijntanks bij de voormalige boerderij uit 1870 staan. Met dat proeven komt het wel goed. Nadat we door een poort het met kasseien bedekte pleintje op rijden, kondigt Frederico aan dat we zijn gearriveerd. Hij parkeert naast een fotogenieke rode ‘Beetle’. Fotograaf en autoliefhebber Brian bekijkt deze VW Kever vol bewondering. “Van mijn vriendin Naike,” glundert Frederico.

Pratello Naike Bosman

De familie Bertola. Van links naar rechts: Natan, Cristina, Vincenzo, Naike en Federico.

Naike Bertola is net als hij pas 24 jaar oud, maar is nu al het gezicht van Pratello. Dochter van wijnmaker Vincenzo en chef-kok Cristina, kleindochter van eveneens wijnmaker Dante en Caterina. Naar die laatste is de knisperend lekkere mousserende wijn Donna Caterina vernoemd, zo merken we later tijdens een van onze vele proeverijen.

Mille 1

Ook broer Natan, die ons later naar het kustplaatsje Sirmione rijdt, is geboren met het wijngen. Hij regelt alles op de velden. Alle leden van de familie wonen op dit terrein. “Buongiorno ragazzi,” verwelkomt Naike ons even later. “Jullie zullen wel trek hebben. Ontbijt? Of eerst de kamer zien?”

Pratello hotel

De meeste kamers zijn vernoemd naar een druivenras, zoals chardonnay of merlot. Maar die van ons heet Mille 1.

We kiezen voor dat laatste. De meeste kamers zijn vernoemd naar een druivenras, zoals chardonnay of merlot. Maar die van ons heet Mille 1, de naam van het nabijgelegen kasteel uit 1001 na Chr. (zie tips), en tevens een van de rode wijnen die Pratello produceert. Lekker bij pasta met kalfsragout of bolognese, vertelt Naike. Een levendige, stoere wijn vol rode bessen. Misschien dat daarom niet het kasteel het etiket siert, maar haar rode Beetle.


In de verte het natuurzwembad waar, als het meezit, dit jaar nog een spacentrum bij komt

Na drie trappen bereiken we de bovenste kamer met een oppervlakte van 120 vierkante meter (!). Wat een ruimte. We werpen een blik in de twee slaapkamers met tweepersoonsbedden. Er is ook nog een woongedeelte met een bank, een tafel en stoelen, een keuken en een riante badkamer met douche en bad.

Natuurzwembad

“Heb je dit uitzicht al gezien?,” vraagt Brian die voor het raam staat. Het panorama is fantastisch: overal heuvels met cipressen. In de verte het natuurzwembad waar, als het meezit, dit jaar nog een spacentrum bij komt.

Het natuurzwembad.

Na het uitgebreide ontbijt tuffen we met Naike in de Beetle de heuvels op naar de wijngaard genaamd Brusadili. “Madonna santa,” klinkt het. Leuk zo’n oldtimer, maar geen stuurbekrachtiging. “Ah, ze staan er,” zegt Naike tevreden als we zijn uitgestapt.

koeien Pratello

Het speeksel van onze koeien dat op de aarde valt, is goed voor de biodiversiteit van het land.

Ze wijst naar de bruine koeien die beneden grazen. “Weet je waar we achter zijn gekomen? Dat het speeksel van onze koeien dat op de aarde valt, goed is voor de biodiversiteit van het land. Kijk maar.” Ze staat stil bij twee rijen met wijnstokken. Bij de ene rij groeien lange bloemen, de andere rij is een stuk minder uitbundig. “We experimenteren. Daar waar veel bloemen groeien, zijn de koeien langs geweest, bij de andere niet. Die bloemen zijn belangrijk.”


‘No water, ragazzi. It’s a big problem’

Terwijl ze een paars bloemetje plukt: “Dit is de Phacelia ofwel bijenbrood. Hij trekt bijen en hommels aan en heeft lange wortels die de aarde goed losmaken en de kwaliteit verbeteren.” En zo staan er meer florale weldoeners, die er ook voor zorgen dat de aarde beter gedraineerd blijft. “No water, ragazzi. It’s a big problem. Ook hier in het noorden van Italië. Iedere wijnboer die nieuwe druiven plant, legt meteen een irrigatiesysteem aan.”

‘Pratello Idea’

Niet alleen helpt de natuur de familie Bertola een handje, zelf besloten ze als eerste wijnhuis in het gebied een biologische weg in te slaan. Hun filosofie, ‘Pratello Idea’ genaamd, staat onder meer voor het verminderen van het kopergebruik in de wijngaard, synergie tussen dieren en planten en het verlagen van de gebruikte hoeveelheden sulfiet.

Pratello Gardameer wijnhuis biodynamisch

‘Pratello Idea’ staat onder meer voor het verminderen van het kopergebruik in de wijngaard, synergie tussen dieren en planten en het verlagen van de gebruikte hoeveelheden sulfiet.

En dat was zo’n twintig jaar geleden voor sommigen wat al te vooruitstrevend. “De wijnboeren hier lachten ons uit. Biologisch? Goed voor de natuur? Niemand gaf erom. Als je hun velden op liep, was de grond onder de trossen verbrand. Verbrand!” Daarna streng: “Onthoud: planten halen hun voeding uit die aarde. Ga je die behandelen met chemische stoffen, dan zitten die ook in je eten en drinken.” Ze gooit haar hand in de lucht. “Ja, nu is het anders. Mensen leven bewuster. Ze willen weten wat er in hun voeding zit. Daarom winnen biologische wijnen steeds meer aan populariteit.”

Picknick

Wanneer we klaar zijn met de wijnlessen rijdt Naike opnieuw een veld in. Voorbij een middeleeuwse kerk met uitzicht over het meer ligt een kleed bedekt met tientallen kussens en vazen waar bloemen in staan. Wat is dit? Iets dichterbij zien we dat op de wijnkisten allerlei lekkers is uitgestald: belegde broodjes, carpaccio, burrata, geroosterde groenten, bruschetta met olijventapenade.

Picknick in de wijnvelden van Pratello.

“We gaan picknicken,” grinnikt Naike. “Wat kan ik voor je inschenken? Rosé? Een bubbel?” Die picknick met alles erop en eraan is gewoon te boeken als je hier eens in de buurt bent. “Vanavond doen we het iets rustiger aan,” vindt Naike. “Jullie kunnen kiezen: sauna en stoombad of een hottub op het dak? En daarna gaat mijn moeder wat voor jullie koken, oké? Oh, en morgen gaan jullie zelf aan de slag. Pasta maken!”

Malfatti

Moeder Cristina staat de volgende ochtend al klaar in haar keuken. “Allora, vandaag maken we een soort gnocchi genaamd malfatti,” zegt de vrolijke kokkin, terwijl ze ons een kookschort aanreikt. Nadat we de ingrediënten kneden tot een deegbal, gaat het meteen de koeling in. Of we ook nog de tagliatelle met bietensap willen maken. Tuurlijk, gaat een stuk sneller met die speciale pastamachine. Cristina werpt een blik in de koeling. “Va bene,” zegt ze terwijl ze het deeg eruit haalt en op een snijplank legt. “We halen er een plak vanaf, die rol je met je handen tot een dikke sliert en dan snijd je er kleine delen vanaf. Het hoeft niet allemaal hetzelfde te lijken, hè, ze heten niet voor niets malfatti ofwel slecht gemaakte pasta.”

malfatti pasta workshop fratello

‘Allora, vandaag maken we een soort gnocchi genaamd malfatti’

Een halfuur later staan onze eigen creaties bij het haardvuur op tafel. Naike heeft al een fles gepakt. “Ragazzi, dit is Lugana Il Rivale 90+10. Negentig procent trebbiano en tien procent lokale druivensoorten afkomstig uit deze streek Lugana.” We hadden al gelezen over deze elegante wijn met een smaak van perzik en appel. Maar misschien kunnen we hier beter wijngoeroe Harold Hamersma citeren die een 9+ noteerde voor Lugana Il Rivale 90+10: ‘een feest om naar uit te kijken. Sap, fijn droog, mineraliteit, witlofbittertjes en een koele frisheid zonder al te nadrukkelijke citrussmaakmakers.’


‘Could we have the same you have?’

‘Lieti Conversari’

Ja, en als Cristina op verzoek van Naike ’s avonds een enorme pan frutta di mare heeft geprepareerd, schuift de hele familie aan. De kookkunsten blijven niet onopgemerkt in het restaurant. Naast ons zit een familie uit Monaco. “Could we have the same you have?”, vraagt een van de vrouwen. “Sorry,” zegt Naike. “This is not on the menu.” De geroosterde broden dopen we in de visbouillon. “Wat drinken we erbij?,” vraagt Vincenzo aan zijn dochter. Dit keer heeft de jonge wijnkenner gekozen voor ‘Lieti Conversari’ (letterlijk: vrolijk gesprek). “Ideaal voor visgerechten. Met een mineraaltje.”


‘Jongens, probeer ook nog even onze limoncello en deze gin’

Bij het dessert tiramisu heeft Vincenzo iets anders leuks voor ons in petto: hun nieuwe vermout rosé met een schijfje gekonfijte sinaasappel. Hadden we nooit zo bedacht, maar hij smaakt fantastisch bij het toetje. Vincenzo, die blij is met zijn enthousiaste gasten, pakt daarna volledig uit. “Jongens, probeer ook nog even onze limoncello en deze gin. Weet je dat die 24 maanden gerijpt is in durmast eiken barriques? Nee, wisten we niet. Maar hij komt wel binnen. Een alcoholpercentage van 40%!

Naike in actie.

Dat je hier volledig in de watten wordt gelegd, is ons na deze trip wel duidelijk. De liefde en de toewijding van deze familie zijn ongelooflijk. Naike heeft voor alle dagen een programma bedacht: dan weer een olijfolieproeverij of een wandeling in de groentetuin, dan weer een dagje naar Sirmione of Salò (zie tips). Ze is pas 24, maar heeft al zo veel bereikt. Vijf jaar geleden kocht ze met haar broer een wijngaard voor hun nieuwe roséproject: ‘Opera Roses’. “Daarmee zijn we het eerste wijnhuis in Italië dat alleen rosé produceert,” zegt ze trots.

‘Opera Roses’

Daarna: “Er valt nog een heel gebied te winnen. Italianen vinden rosé voor vrouwen. Die drinken met hun ogen, maar je moet met je moet mond proeven!” Een van de vier wijnen die onder ‘Opera Roses’ vallen, heet ‘Rocco’. Een mannennaam. Bewust gekozen? Er verschijnt een glimlach om haar mond. “Als we aan ‘blind tastings’ doen, hoor ik zeggen: ‘Lekker, die lichte, rode wijn.’ Dan haal ik de fles tevoorschijn en dan vallen ze opeens stil.” Dit jaar zal ‘Opera Roses’ ook in Den Haag verkrijgbaar zijn. Maar we gaan nog meer van Pratello horen. En vooral van deze voorvrouw: Naike Bertola.

www.bosmanwijnkopers.nl& www.pratello.com

Tips

Castello di Padenghe

Op loopafstand van wijnhuis Pratello ligt Castello di Padenghe, een twintig meter hoge, vierkante verdedigingstoren uit 1001 na Chr. Het kasteel met uitzicht op het Gardameer was door de jaren heen een toevluchtsoord waar inwoners, verspreid over het platteland en de dorpen, konden schuilen als er gevaar dreigde, zelfs met hun vee. Tegenwoordig wonen er binnen de muren enkele honderden mensen in bescheiden huisjes en maken artiesten – vooral in de zomer – gebruik van het kleine podium in de vesting.

Salò

Salò is een schilderachtig plaatsje aan het Gardameer. ’s Avonds flaneren locals en toeristen in groten getale langs de bijna drie kilometer lange autovrije wandelpromenade. Overdag kun je er ook shoppen. Winkelstraat Via San Carlo ligt pal achter de boulevard. Loop dan ook even langs de Duomo Santa Maria Annunziata, de gotische dom uit 1453, voordat je bij een van de vele bars een ‘aperitivo’ bestelt.

Sirmione

Het populaire Sirmione, gelegen aan de zuidkant van het Gardameer, strekt zich uit over een schiereiland. Op bepaalde punten kun je dus rechts en links het water zien. Sirmione, ook wel bekend om zijn geneeskrachtige bronnen, trekt jaarlijks veel spabezoekers. Bezienswaardig is het prachtige Castello Scaligero. Boven in de toren kijk je uit over de straten en de haven waar rondvaartboten aanleggen. Wij aten een heerlijke visrisotto bij Casa dei Pescatori, een zeer goed visrestaurant aan het water. En natuurlijk schenken ze hier ook wijn van Pratello!

Vijf plekken in en rondom Den Haag waar ze Pratello schenken

1

Restaurant Harpoon

Oude Molstraat 30d

2513 BB Den Haag

www.restaurantharpoon.nl

070 369 74 97

 

2

Restaurant Cru

Badhuisstraat 230

2584 HN Scheveningen

www.restaurantcru.nl

06 261 050 32

 

3

Restaurant Gastronomia Villani

Hellingweg 94c

2583 WH Den Haag

www.villani.nl

070 219 61 96

 

4

Restaurant La Passione

Noordeinde 196

2514 GS Den Haag

www.restaurantlapassione.nl

070 310 79 53

 

5

Hoeve Biesland

Bieslandseweg 1

2645 BM Delfgauw

www.hoevebiesland.nl

06 55 40 34 01